Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tek Tırnaklı Hayvanlar Hangileridir? Neden Eti Yenmez?1

Peki, tek tırnaklı hayvanlar hangileridir? Neden tek tırnaklı hayvanların eti yenmez? İşte, tek tırnaklı hayvanların hangileri olduğu hakkında bilgi edinmek isteyenler için gerekli detayları derledik.

Peki, tek tırnaklı hayvanlar

Tek tırnaklı hayvanlar sindirim sistemi farklı özelliklere sahip olan ve geviş getirmeyen hayvanlar olmaktadırlar.

İslam dinine mensup olan insanlar tarafından dinin gereği olarak dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar bulunmaktadır. Bu hususlardan biri de yenmesi helal olan ya da olmayan gıdaların tüketilmesi olmaktadır. Müslüman olan insanların tüketmelerinin doğru olmadığı hayvan eti bulunmaktadır. Bu hayvanları tek tırnaklı olan hayvan türleri olarak ifade etmek mümkün olmaktadır.

Tek Tırnaklı Hayvanlar Hangileridir?

Tek tırnaklı hayvanlar memeli hayvanlar sınıfı içerisinde yer alan ot ile beslenen hayvanlar takımı olarak belirtilmektedir. Ayaklarında tek bir tırnağa sahip olan bu hayvan türleri büyük hayvanlar sınıfına dahil olmaktadır. Bu hayvanlar yedikleri bitkileri midelerinde değil bağırsaklarında sindirmektedirler. Bu durum onları çift tırnaklı hayvanlardan ayırt etmektedir.

Tek tırnaklı olarak adlandırılan hayvan türlerinin başında at, eşek, zebra, katır, domuz, gergedan ve tapirler gelmektedir.

At, eşek, domuz ve zebra başta olmak üzere bu hayvanların melezleri olan katır, bardo ve zebroit gibi hayvanların tırnak yapısı bütün bir parçadan oluşmaktadır. Bu tırnak yapısı, tek tırnaklı olarak adlandırılmaktadır. Domuz eti İslami kurallara uygun olmaması nedeniyle et ürünlerinde kullanılması kabul edilemez.

Bu hayvanların Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kimliklendirilmesi yapılarak kayıt altına alınması sağlanmaktadır. Bu sayede bu hayvanların ıslah ve istatistik kayıtlarının düzenli bir şekilde takip edilmesi ve bu hayvanların bulunduğu işletmelerin kayıt altına alınması sağlanmaktadır.

halka-at-eti-mi-yoksa-esek-eti-mi-yedirdiniz

Neden Eti Yenmez?

Tek tırnaklı hayvanların etinin tüketilmesi İslam dinine göre uygun olarak görülmemektedir. Bunun nedeni ise İslam dininin insan için güzel olan şeyleri faydalı bulması insana zarar verebilecek şeyleri ise zararlı olarak görüp yasaklamasıdır. İslam dini için önemli bir kaynak olan hadislerde bazı hayvanların etlerinin yenmesi tavsiye edilirken birtakım eti yenmemesi gereken hayvanlarda açıkça belirtilmektedir. Tek tırnaklı hayvanların sahip oldukları farklı sindirim sistemleri ve beslenme alışkanlıklarından dolayı etlerinin tüketilmesi uygun görülmemektedir.

İslam dini alimleri yaptıkları çalışmalar sonucunda içtihad ederek hangi hayvanların etinin yenip yenmeyeceği konusunda birtakım çalışmalar yapmışlardır. Bunun sonucunda da tek tırnaklı hayvanların insan sağlığına faydadan çok zararı olacağından dolayı etlerinin tüketilmesi sakıncalı bulunmaktadır. Ancak günümüzde tüm yasaklamalara rağmen hileli gıda satışı yapan işletmeler bu hayvanların etini kullanarak insan sağlığını tehlike altına atmaktadır.

Diyanete göre ise;

İslâm, insanı maddî ve manevî her türlü zarardan korumak için birtakım kurallar koymuş ve insana zarar verebilecek pis ve iğrenç olan her şeyi (habâis) yasaklamış; temiz, güzel ve faydalı olanı da (tayyibât) helal kılmıştır (el-Bakara, 2/168; el-A’râf, 7/157).
Kur’ân ve sünnette etleri yenilmeyen hayvanlarla ilgili bir liste verme yönüne gidilmemiş, domuz gibi ismi belirtilenler yanında bazı hayvanlar için de belli ilke ve ölçüler konulmakla yetinilmiştir. Hz. Peygamber’in (s.a.s.) sünneti, Kur’ân-ı Kerîm’deki yasaklamaları teyit eden ifadelerin yanı sıra, “necis ve iğrenç” yiyeceklerin özelliklerine ilişkin detaylı açıklamaları da içermektedir. Mesela Hz. Peygamber (s.a.s.), yırtıcı hayvanların (parçalayıcı uzun ve sivri dişleri olan hayvanlar) ve yırtıcı kuşların (pençesi ile avını parçalayan kuşlar) etlerinin yenmeyeceğini özellikle belirtmiştir. Bununla birlikte Resûlullah’tan (s.a.s.), bazı hayvanların etlerinin yenilmesine dair hükümleri ihtiva eden başka hadisler de rivâyet edilmiştir (Müslim, Sayd, 15,16 [1933-1934] ; Ebû Dâvûd, Et’ime, 32 [3802]). Ayrıca sağlığa zararlı maddelerin tüketilmemesi, İslâm’ın genel ilkelerinden kabul edilmiştir.
İslâm âlimleri, belirtilen amaç ve ilkeler ışığında ictihad ederek hangi hayvanların etinin helal veya haram olduğunu tek tek ya da gruplandırarak belirlemeye çalışmışlardır. Bu belirlemelerde, bazı hadislerin sıhhati konusundaki farklı değerlendirmelerin ve yorumların yanı sıra insan tabiatının, örfün, mahallî alışkanlıkların ve söz konusu ilkeleri somut olaylara uygulamadaki değerlendirme farklılıklarının etkili olduğu bir gerçektir.

 Enam suresi 146. ayeti, Yahudilere bütün tırnaklı hayvanların yasaklandığını söylüyor. Buradaki “tırnak” kelimesi Arapça’daki “zufur” kelimesidir, anlamı tırnaktır. Şimdi bazı tefsirlerde bunun bütün pençeli ve tırnaklı kuşlar, hayvanlar olduğu iddia ediliyor. Fakat Yahudilikte bütün pençeli ve tırnaklı hayvanlar haram değildir. Örneğin tavuk, horoz ve güvercin, kümes hayvanları bunlar pençeli ve tırnaklı hayvanlardır, fakat haram değillerdir.

– Bazıları buradan hareketle Kur’an-ı Kerim’in burada hata yaptığını iddia ediyorlar, ne dersiniz?

– Bazı tefsirlerde “parmakları yarık olmayan hayvanlar” diye tercüme ediyorlar, fakat zufur kelimesi Arapça’da toynak anlamında değildir. Ayrıyeten ördek Yahudilikte haram değildir.

Ayette yer alan “ZUFUR” kelimesine farklı anlamlar verilmiştir:

Taberi’ye göre, zufur, parmakların arası yarık olmayan-deve,deve kuşu, hindi, ördek türü hayvanların, kuşların toynağıdır. (Taberi, ilgili ayetin tefsiri)

İbn Aşur’a göre, Zufur, parmakların sonunda ve derinin altında bulunan kemiktir. (Öyle anlaşılıyor ki, İbn Aşur’a göre, tırnak, pençe ve toynağın hepsine de zufur denir)

Bu zufurlu hayvanlara misal olarak, deve, kurt gibi yırtıcı hayvanlar, köpek, kedi, tavşan, yaban kedisi verilmiştir. (İbn Aşur, ilgili ayetin tefsiri)

– Kitab-ı Mukaddes’te Yahudilere yemesine cevaz verilen ve yasaklanan hayvanlar şöyle sıralanmıştır: