Balıkesirli iş insanları önce Odalar ve Borsalar birliği tarafından yaptırılan ‘Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Zağnos Paşa Ortaokulu’nun açılışını yaptı. Aralarında; Eski Adalet Bakanı ve Eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Nazmi Yarış, Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Çetin, Balıkesir Milletvekilleri ve protokol üyelerinin olduğu heyet açılış sonrasında Zağnos Paşa Ortaokulu’nu inceledi.
BALIKESİR EKONOMİSİ BÜYÜDÜ
Zağnos Paşa Ortaokulu Açılışı sonrasında Avlu Kongre ve Kültür Merkezi’ne geçildi. ‘Balıkesir Ekonomi Ödülleri 2024’ programında konuşanBalıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, “Şehrimizin ekonomisine değer katan, ülkemizin büyümesin büyümesine katkı sağlayan, Balıkesir’in gurur kaynağı olan firmalarımızı onurlandırmak için toplandık. Her biriniz üretimden ihracata, istihdamdan inovasyona kadar birçok alanda gösterdiğimiz başarılar ile sadece Balıkesir’i değil, Türkiye’yi temsil ediyorsunuz. Bu başarıyı kutlamak hepimiz için büyük bir gurur kaynağı. Balıkesir 2017 yılında 532 Milyon Dolar olan ihracatını 2023 yılı itibariye 1 Milyar 77 Milyon dolar seviyesine çıkardı. Bizler de ihracatçılar olarak ihracatımızı son 6 yılda yüzde 100 oranında arttırdık. Bu başarı Balıkesirli ihracatçıların ve sanayicilerin azmi ve çalışkanlığı sayesinde olmuştur” dedi. Ekonomik verilerdeki artışın altını çizen Kula, bu artışların Balıkesir’e yatırım yapmak isteyecek firmalar açısından Balıkesir’in daha cazip bir hale geldiğini belirtti.
ENFLASYON MUHASEBESİ İŞ DÜNYASINI ZOR DURUMDA BIRAKIYOR
Başkan Kula enflasyon muhasebesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kula, “Hepimizin bildiği gibi ülkemiz ve dünya ekonomisi zorlu bir süreçten geçiyor. Yüksek enflasyon ile küresel ticaret dengelerinin değiştiği bir dönemde iş dünyamızın karşı karşıya kaldığı pek çok zorluk var. Özellikle enflasyon muhasebesinin getirdiği ağır yük iş dünyasını zor durumda bırakıyor. Finansal tabloyu gerçekçi bir şekilde yansıtmayan bu uygulamalar şirketlerimizin rekabet gücünü zayıflatıyor ve sürdürülebilir büyümeyi tehdit ediyor. İş dünyasının beklentisi enflasyon muhasebesinin yılda bir defa uygulanması ve vergiden muaf olmasıdır” dedi. Başkan Kula, başta KOBİ’ler olmak üzere iş dünyasının finans kaynağına ulaşmakta güçlük çektiğini vurguladı. “Bankaların sıkı para politikası ve yüksek faiz oranları maalesef ticaret hacmimizin dağılmasına sebep oluyor. İş insanları olarak bu dönemde düşük faizli ve uzun vadede finansal araçlara ihtiyacımız olduğunu belirtmek istiyorum” dedi.
“BALIKESİR’İ DAHA GÜÇLÜ BİR GELECEĞE TAŞIMAK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”
Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Çetin, “Balıkesir tarım ve hayvancılıkla Türkiye’nin en önemli üretim merkezlerinden biridir. Verimli toprakları, köklü çiftçilik geleneği, geniş ürün çeşidiyle ilimiz; kırmızı ette, beyaz ette, sütte, zeytinyağı ve salçalık domates gibi çok fazla ürünün üretiminde öncüdür. Bu ürünlerle hem iç pazarda hem de uluslararası arenada önemli bir konumdayız. Sadece tarım ve hayvancılık alanındaki başarımızla değil; sanayi, ticaret, girişimcilik alanlarında gösterilen başarıyı da kutluyoruz. Gelir ve kurumlar vergisinde öne çıkan firmalarımızın ihracatta büyük başarılar elde eden firmalarımız Balıkesir, ekonomisine katkılarından dolayı bu törende ödüllerini alacaklardır. Her bir üyemiz Balıkesir Ticaret ve Sanayi gücünü daha ileri taşımaktadır. Hepinize bu büyük ailede yer aldığınız için teşekkür ediyorum. Balıkesir’i daha güçlü bir geleceğe taşımak adına hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
YARIŞ, “VERGİLENDİRME SİSTEMİ MİLYONLARCA MÜKELLEFİN HAYATINI ZORLAŞTIRIYOR”
Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Nazmi Yarış, “Bugün 7 organize sanayi bölgesi, 2 üniversitesi, 2 gümrük müdürlüğü bulunan ulaşım olanaklarının tamamlanmış ve şirket merkezleri Balıkesir dışında olan şirketleri dahil ettiğimizde 2 Milyar Dolar ihracat gerçekleştiren ilimizde üretim yapan firmalarımıza ödül vermenin gururunu yaşıyoruz” dedi. Göreve geldikleri günden itibaren Balıkesir ticareti için büyük çalışmalar yaptığını kaydeden Yarış, önümüzdeki süreçte de ticaret ve istihdamın arttırmak için çalışacaklarının altını çizdi. Nazmi Yarış, “Yürürlükte olan mevcut iş kanunun iş dünyasının beklentisine yönelik olarak ilave istihdamın arttırılmasına yönelik olarak güncellenmesini beklemekteyiz” dedi. Covid-19 salgını ile başlayan ekonomik daralmaya dikkat çeken Yarış, “Bizim bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatabilmemiz için reel sektörün üretime dönük, ihracata dönük ve yatırıma dönük özel finansman modelleri ile desteklenmesi önemlidir. Her geçen yıl daha karmaşık hale gelen bir vergi sistemimiz var. Bu vergilendirme sistemi milyonlarca mükellefin hayatını daha da zorlaştırıyor. Bu da vergi uyuşmazlıklarını arttırıyor. Yakın dönemde enflasyon muhasebesi ile bu sıkıntıyı tekrar yaşadık. Mevcut kur politikası sanayicimizi uluslararası piyasada rekabet edemez hale getirdi. Özellikle bazı sektördeki firmalar farklı ülkelere yatırım yapmak zorunda kaldı” ifadelerini kullandı. Yarış ayrıca sanayicilerin insan kaynağı anlamında sıkıntı yaşadıklarını belirterek mesleki eğitimin önemine değindi. Nazmi yarış üniversitelerdeki istihdam sağlamayan bölümlerin kontenjanlarının gözden geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Ödül töreni, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu ve Eski Adalet Bakanı ve TBMM Eski Başkanı Cemil Çiçek tarafından yapılan konuşmalarla devam etti. Yapılan konuşmaların ardından, Balıkesirli iş insanlarına çeşitli kategorilerde ödüller taktim edildi. Haber: Taylan Kuşdoğan