Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

KİME İNANALIM!

Balıkesir Üniversitesi Rektörlüğü tarafından yapılan açıklamada tercih döneminde Balıkesir Üniversitesi’nin yüzde 98 doluluk oranı sağladığı belirtilmiş. Bilimsel verilere dayalı bütün başarı kriterlerini görmezden gelen üniversite yönetimi doluluk oranları üzerinden başarı hikayesi yazmaya çalışıyor.

Balıkesir Üniversitesi Rektörlüğü tarafından

DOLULUK ORANI BAÜN’E MAHSUS DEĞİL!

Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) yaptığı resmi açıklamada 2024 YKS yerleştirme sonuçlarına göre BAÜN’e 5840 yeni öğrenci yerleştiğini kaydetmiş. Burada dikkat çeken nokta ise bu oranlar Türkiye genelinde aşağı yukarı aynı seviyede. Örneğin; Süleyman Demirel Üniversitesi yüzde 98, Kırıkkale Üniversitesi yüzde 98.7, Gümüşhane Üniversitesi yüzde 102.08, Kastamonu Üniversitesi yüzde 98.59, doluluk oranını yakalamış durumda. Diğer yandan Balıkesir sınırları içerisindeki Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nin doluluk oranı ise yüzde 106 oldu. Ülke genelinde, 2024 YKS yerleştirme sonuçlarına göre toplam 1 milyon 21 bin 986 kontenjanın 987 bin 388’ine yerleştirme yapıldı. Devlet üniversitelerinde örgün (açıköğretim programları hariç) yükseköğretim programlarına tahsis edilen 598 bin 709 genel kontenjanın 591 bin 257’si doldu. Şimdi bu tablo doğrultusunda Balıkesir Üniversitesi yönetimine soruyoruz burada doluluk oranı BAÜN’den yüksek olan üniversiteler daha mı başarılı? Zira yapılan açıklamaya göre böyle görünüyor.

 

İLK 60’A GİREMEYEN DOLULUK

BAÜN yönetimi tarafından yapılan açıklama dünya genelinde geçerli olan bilimsel başarı metotlarına adete kafa atıyor. Üniversitelerin başarı durumu; uluslararası alanda yayınlanan makaleler, uluslararası projeler, kendisine atıfta bulunulan makale sayısı gibi bilimsel esaslara dayanarak ölçülür. Tercih süreçlerindeki temel esas öğrencilerin sırlamasıdır. Öğrenciler bu sıralama doğrultusunda tercihlerini yaparlar. Tercih sürecinde her ne kadar üniversitenin adı ve bulunduğu şehir gibi etmenler göz önüne alınsa da temel esas öğrencinin Türkiye genelindeki sıralamasıdır.  Bilimsel verilere göre belirlenen başarı sırlaması içerisinde ilk 60’a giremeyen Balıkesir Üniversitesi’nin doluluk oranı üzerinden başarı hikayesi yazması bilimsel verilerden uzak, sanal bir başarı hikayesi yaratma gayretidir.